Begin Juni 2014 heeft Grace Beatriz 3 pensions (25 Abril, Camoes, Madeira) in Lissabon bezocht evenals het IPO, kinderafdeling van een ziekenhuis, om de Kaapverdiaanse patienten aldaar een hart onder de riem te steken door een gezellig bijzijn te organiseren en spullen uit te delen (beddegoed, kleding, speelgoed, schoenen). Eind Juni 2014 hebben 3 fantastische vrouwen (Bia Silva, Dulce Neves & Ducha Rodriguez) met een groot hart ook een bezoek gebracht het pension Madeira en 25 Abril. Ze kwamen helemaal uit Italie en vanuit Rotterdam om de bewoners weer wat moed in te spreken terwijl er ook een feestlijke lunch georganiseerd werd door Ducha Rodriguez. Echt geweldig! Zie dit bericht voor meer details

2014 Bezoek Lissabon vanuit Rome & Rotterdam

Tot slot heeft Melanie Gomes,  een moedige jonge meid werkzaam voor de Dany Foundation, in juli meerdere bezoeken gebracht aan pension Madeira om de problemen van de bewoners te bespreken en een zeer informatief verslag te schrijven dat in dit bericht te lezen valt.

2014 Madeira pension

Ondanks alle vertreken jaren & inspanningen verricht  door de Dany Foundation, andere welwillende instanties en privépersonen, is het heel teleurstellend om te constateren dat er weinig of niks veranderd was in deze  drie pensions  (25 Abril, Camoes, Madeira) die Grace Beatriz voor het eerst in 2006 bezocht. Alhoewel er inmiddels nieuwe accomodatie is bijgekomen in Lissabon (m.n. voor welgestelde Kaapverdiaanse patiënten die zich een medische verzekering kunnen veroorloven) lijkt het erop dat de bewoners van deze 3 pensions (onverzekerd en uit de lagere inkomensgroepen) nog steeds achtergesteld en vergeten worden. Een hartverscheurende situatie blijft dus voortduren!

 • Inhumane woonomstandigheden

  • ratten en kakkerlakken lopen nog steeds vrij rond
  • onhygiënische toestanden in verouderde en piepkleine keukens
  • propvolle kamers die gedeeld moeten worden
  • achterstallig onderhoud met o.a. scheurende plafonds
 • Onvoldoende financïele steun

  • de minimale maandelijkse uitkering (€ 89) door de Kaapverdiaanse ambassade loopt nog steeds vertraging van soms wel 3 maanden op!
  • bewoners hebben daarom vaak geen geld voor basisbehoeften als voedsel, kleding en beddegoed
  • en blijven afhankelijk van hulp door derden zoals de Portugese Voedselbank en andere welzijnsorganisaties met slechts beperkte middelen
 • Psychische nood blijft verwaarloosd

  • vooral mensen zonder familie of kennissen in Portugal voelen zich totaal verlaten en eenzaam in een vreemd land
  • dit komt bovenop de stress veroorzaakt door hun (soms terminale) ziekte en ellendige woon- en financïele omstandigheden

Foto’s gemaakt door Grace Beatriz zie ook het krantenartikel dat verschenen is naar aanleiding van haar bezoek

2014 Krantenartikel JSN

Genomen in het IPO

 

Archief/Archive/Arquivo/Archives
Sponsors & Partners