Kaapverdië is een archipel van tien eilanden gelegen in de Atlantische Oceaan voor de kust van West Afrika. Elk eiland heeft zijn eigen karakteristieken en dat maakt Kaapverdië tot een zeer divers land. Het landschap varieert van vulkanisch en bergachtig tot weelderig begroeide valleien en uitgestrekte stranden. Het klimaat is het hele jaar overwegend zonnig, droog en warm. Gebrek aan neerslag is altijd een groot probleem geweest. Maar vanuit een toeristisch oogpunt gezien maakt dit Kaapverdië juist nog interessanter.

Kaap Verdië

Ook cultureel heeft Kaapverdië per eiland een unieke mix te bieden van Portugese en Afrikaanse invloeden. Vooral de Kaapverdiaanse muziek is hierom wereldwijd bekend geworden. De Kaapverdiaanse cultuur wordt bovenal gekenmerkt door “Morabeza”. Dit begrip staat voor de gemoedelijke levensstijl van de zeer gastvrije eilandbewoners.

Kaap Verdië

Er wonen ongeveer een half miljoen mensen op de eilanden. Een gebrek aan economische mogelijkheden heeft er van oudsher toe geleid dat veel Kaapverdianen hun geluk in het buitenland zijn gaan zoeken. Zodoende wonen er nu meer Kaapverdianen in het buitenland dan in Kaap Verdië zelf. In Nederland zijn de meeste Kaapverdianen geconcentreerd in Rotterdam.

Kaap Verdië

Het ontwikkelingsniveau van Kaapverdië is gestaag aan het groeien. Maar in vergelijking met wat wij in Nederland gewend zijn valt er nog heel veel te verbeteren. De behandeling van Kaapverdiaanse patiënten in Portugese ziekenhuizen is b.v. een rechtstreeks gevolg van de achterblijvende ontwikkeling in de gezondheidszorg. Ook zijn er helaas nog steeds veel mensen die onder de armoedegrens leven. De Dany Foundation probeert daarom ook de in Kaapverdië achtergebleven familieleden van patiënten in Portugal te ondersteunen.

Kaap Verdië

Wilt u meer weten over deze fascinerende eilandengroep? Bezoek dan enkele van deze informatieve websites:

Algemeen & Actualiteit

Economie & Welzijn

Foto’s & Video’s

Muziek & Cultuur

Archief/Archive/Arquivo/Archives
Sponsors & Partners